Personlighed

När jag var en ung tredje klass barn i grundskolan, började folk kalla mig “Brilleabe”. Varför gjorde de det? Jo, jag hade glasögon. Så i mitt huvud var det förnuftigt! Jag var inte ens arg över att kallas en “apa”, eftersom jag trodde aporna var väldigt cool! De åt bananer – som var min favorit frukt – och sedan de kröp in i träd, som jag var också mycket bra på. Så för mig, brilleabe var ett smeknamn, långt mer än det var ett smeknamn. Detta innebar att jag kallades “Brilleabe” i hela grundskolan: men också att det alltid kärleksfullt menade. Kanske det började som ett försök till mobbning, men som jag antog och accepterade namnet helt, det var avväpnas och ändrat sig. Det var inte något jag var medveten om när det hände, men det är helt klart för mig när jag tänker tillbaka. Det är en lärdom jag har tagit med mig och har tillbringat hela mitt liv: om du är stolt över vem du är och vad du står för, då är du orubblig!

Nyligen var det återigen nödvändigt att stå fast vid mina val när vissa mindre begåvade människor försökte trakassera mig. De hade upptäckt att jag köper en bil och att jag var speciellt ute efter att köpa en begagnade bil. Vad är det för fel på att köpa används, tror du nog? Absolut ingenting. Det är bara logiskt att köpa bilen används: det kan fortfarande göra vad den borde (köra dig fram och tillbaka från arbetet och lagras med mat när du handlar) och kostar en bråkdel av det nya priset för en liknande bil. Men mina kollegor var av den uppfattningen att jag var tvungen att vara en nära gut när jag bestämde mig för att köpa en begagnad bil, även om jag naturligtvis hade råd en ny. Men jag inte känner något behov av att försvara mig: om de trodde att en ekonomiskt vettig människa var “snål”, då var det bara ett smeknamn jag var tvungen att stå. Jag vill inte betala dyrt för något, och om de tycker att det är konstigt, så tror jag att det är bra att vi markerar skillnaden i vår värdegrund genom att ringa varandra namn.

Jag vet att jag inte vill betala för mycket, om vi pratar bilar eller något annat. Jag tror att mina kollegor ser det som ett tecken på svaghet: för dem, är det bättre att vara helt likgiltig för vad saker kostar eftersom de ser “rika”. Men ärligt talat, är det någon som faller för det? Vi arbetar på samma arbetsplats och gör ungefär samma arbete. Även om du är bra på att förhandla din lön, vad är chansen att skillnaden är så stor att du är “rika” och jag är “dålig”? Och varför någonsin gå upp till att vara det ena eller det andra: är det inte mycket mer viktigt att du har tillräckligt med pengar för de saker som du vill?