Hvis man skal tro på statistikkerne, så skulle vi danskere være et af verdens lykkeligste folkefærd. Det lyder jo alt sammen meget godt, men hvad skal man bruge den førsteplads til, hvis man ikke selv føler sig lykkelig? Det er da kun ekstra trist, at man ikke føler sig lykkelig, når alle andre i landet åbenbart er helt på toppen. Så må det jo være vores egen skyld, eller hvad? Landet som hele klarer sig jo godt, så vi kan vel næppe give omgivelserne skylden? Det er en deprimerende tanke i sig selv, og spiralen fortsætter altså kun ned og ned.

Men der er en måde at vende tingene på hovedet, og komme ind i en positiv spiral. Selvom det lyder frustrerende at så mange andre er lykkelige, og at det måske er din egen ”skyld” at du er ulykkelig, så har det også en positiv side. Hvis din ulykke ikke skyldes dine omgivelser, så er det jo dig der har magten, til at ændre på det!

Vi kan godt lide at fortælle os selv, at vores problemer skyldes eksterne ting. Det er politikerne eller samfundet der holder os tilbage. Det er vores dårlige opvækst, eller vores egoistiske forældre der har gjort det umuligt for os, at leve et godt liv. Måske er det naboerne der larmer for meget, eller vores lærer i skolen der var uduelige. Hvis vi kan finde nogle andre at pege fingre ad, så kan vi få det lidt bedre her og nu. Det er en lettelse at lægge ansvaret fra sig. Men det er ikke en holdbar løsning: for hvis alle dine problemer skyldes noget, der er ude af din kontrol, så sidder du jo fast. Det er ikke en særlig praktisk tankegang: den føles en smule godt lige nu, men du sidder stadig fast, og problemerne vil blive ved med at vokse.

Hvis du gerne vil blive lykkeligere hver eneste dag, så må du altså tage ansvar for dig selv og dit liv. Tænk på det som et hus: vind og vejr kan helt sikkert skade huset, og bryde det ned med tiden. Men betyder det, at vi bare skal læne os tilbage og vente på at det sker? Nej da! I stedet rejser vi os op, tager ansvar, og får udfærdiget tilstandsrapporter der fortæller os hvor der er problemer. Så går vi igennem listen med udfordringer én efter én, og løser dem så godt vi kan. Vi kan ikke tage kontrol over de eksterne elementer, men ved at lægge vores fokus og vores kræfter på de ting vi kan have indflydelse på, så kan vi løfte os selv op til nye højder.

Nogle kan udfærdige sådan en tilstandsrapport over sig selv, ved at læse bøger og stille sig selv kritiske spørgsmål. For andre kan det dog være en enorm hjælp, at søge hjælp hos en professionel. En psykolog ved lige præcis hvor de skal kigge, og hvad de skal spørge om, for at hjælpe dig i gang med at opbygge håbet og energien til, at tage ansvar for din egen fremtid.